Popis
Stredomorské liečivé korenie Tymián je ušľachtilý brat materinej dúšky, má výborné antiseptické účinky a pomáha pri zlom trávení (preto sa pridáva do horšie stráviteľných strukovinových či tučnejších jedál).
Tymián je silne aromatický a jemne sladkastou chuťou s univerzálnym využitím. Je výborný do šalátov, polievok i omáčok, pridáva sa pri údení mäsa, do syrov, do posekaného mäsa, k zverine, do hrachových a fazuľových pokrmov, na nakladanie uhoriek, k zelenine, k príprave rýb, na taliansku pizzu a iných dobrôt. V Nemecku ho majú vo zvyku pridávať spolu s bobkovým listom do kyslej kapusty.
Tymian je základná zložka provensalského korenia a preto pri varení sa veľmi dobre kombinuje s bobkovým listom, bazalkou, oreganom a cesnakom. Jeho výhodou je aj to, že pri dlhšom varení nehorkne, preto ho môžeme pridávať už na začiatku varenia.
Vo Francúzsku tymiánu hovoria penicilín chudobných – je to jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík a má antiseptické a dezinfekčné účinky, preto bol často používaní čaj z tymianu pri nachladnutiach a pri žalúdočnych problémoch.
Zloženie: drhnutý BIO tymián
Skladovanie: v suchu a chlade
Krajina pôvodu: Rakúsko