Popis
Biely mak je menej známy, prastarý druh maku, ktorý kvitne na rúžovo. Chuťou pripomína jemnú chuť vlašských orechov. V porovnaní s modrým makom sa vyznačuje vyšším obsahom minerálnych látok, najmä vápnika aj horčíka.
Nespornou výhodou bieleho maku je aj fakt, že pri ideálnom skladovaní si dlhodobo zachováva svoju špecifickú chuť a nehorke tak rýchlo ako iné odrody.
Tento mak je vhodný na prípravu sladkých aj slaných pokrmov, navyše vďaka jeho jemne orieškovej chuti ho viete v receptoch použiť aj ako náhradu orechov.
Mleté zrná dodávajú vynikajúcu chuť makovej plnke, pečivu, koláčom, sladkým buchtám a zákuskom. Nemleté zrnká sú ideálne ako posýpka na povrch pečiva, palaciniek, lievancov či parených buchiet. Fajnšmekri si môžu biely mak vychutnať v netradičných kombináciách, napr. v šalátovom dresingu, s hnedou ryžou a zeleninou alebo spolu s cestovinami a smotanovou omáčkou.
Zloženie: 100% mak siaty biely
Skladovanie: na suchom a tmavom mieste, chráňte pred priamým slnečným žiarením
Upozornenie: Môže obsahovať stopy lepku.
Krajina pôvodu: Česká republika
Vlastnosti
Alergény | |
---|---|
Mak | |
Nutričné hodnoty v 100g | |
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 2196/525 |
Tuky [g] | 41,6 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 4,5 |
Sacharidy [g] | 28,1 |
z toho cukry [g] | 2,99 |
Vláknina [g] | 19,5 |
Bielkoviny [g] | 18 |
Soľ [g] | 0,081 |