Popis
Želírovacia látka ako alternatíva živočíšnej želatíny. Agar je bez chuti aj bez zápachu a funguje výborne. Vyrába sa z morských rias, neobsahuje lepok. Od českého výrobcu, v BIOkvalite.
Agar ju nutné priviesť k varu, aby mohol následne želírovať. K tuhnutiu naopak nepotrebuje chladničku, pretože k nemu dochádza pri 35-40 °C. Čas nutný ku stuhnutiu je omnoho kratší ako pri želatíne.
Želírovacia látka agar - agar je nenahraditeľný produkt pre vegetariánov a vegánov a skvelý aj pre kohokoľvek iného. Agar bez problémov nahradí živočíšnu želatínu, je pritom čisto rastlinný. Vyrába sa z morských rias a v Ázií ide už po stáročia o najbežnejší želírujúci prostriedok. Vzniká povarením červenej morskej riasy tengusa, vzniknutý vývar ma po schladení gélovitú konzistenciu a nakoniec úplne ztuhne. Táto hmota sa následne usuší a potom pokrája, nadrtí alebo namelie.
Použitie:
- torty, dezertne poháre, aspiky
- Pudingové dezerty - panna cotta, nepečený cheesecake
- Džem - 500g ovocia rozmixujte alebo roztlačte a priveďte k varu, pridajte vopred namočenú 1 lyžičku agaru a varte pokiaľ sa agar nerozpustí, nakoniec oslaďte podľa chuti, podľa potreby skladujte buď v chladničke alebo zavarte
- Želé cukríky pre deti alebo ozdoba na múčniky - uvarte agar v ovocnom džúse a vlejte do foriem na ľad, tekutinu tiež môžete v tenkej vrstve vyliať na plech, nechať stuhnúť a vykrajovať rôzne tvary
Príprava: 10g agaru premiešajte v 1l studenej vody (džusu / ovocnej šťavy) a podľa potreby doslaďte, varte za stáleho miešania po dobu 3 minút, následne nechajte mierne vychladnúť a môžte naliať do pripravenej formy, takto dokončené nechajte stuhnúť v chladničke
Zloženie: Agar BIO (Rhodophyceae).
Skladovanie: v suchu do 30°C
Vlastnosti
Nutričné hodnoty v 100g | |
---|---|
Energetická hodnota [kJ/kcal] | 700/167 |
Tuky [g] | 0 |
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] | 0 |
Sacharidy [g] | 0,4 |
z toho cukry [g] | 0,4 |
Bielkoviny [g] | 0 |
Soľ [g] | 1,25 |